La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 14, Gener - març de 2014
El CCPAE té registrats més de 26.000 aliments ecològics.
La producció i consum de productes alimentaris ecològics: tendència a l'alça

El 75% dels europeus estan disposats a pagar més per productes respectuosos amb el medi ambient si confien que veritablement ho són

El mercat dels productes alimentaris ecològics està en alça. Segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), Catalunya és líder estatal en operadors que elaboren, importen i comercialitzen aliments ecològics. A més a més, és la tercera comunitat en superfície ecològica pel que fa a explotacions ramaderes, i la segona en activitats industrials.

Els experts en agricultura i ramaderia ecològica estan d’acord que la producció d’aquests productes està en apogeu i que, en els propers 10 anys, passarà de ser del  5%  a ser del 10% a la Unió Europea. I és que segons una enquesta de la Unió Europea, el 75% dels europeus estan disposats a pagar més per productes respectuosos amb el medi ambient si confien que veritablement ho són. Tot i això, l’enquesta també revela que la majoria dels consumidors se senten confosos davant dels reclams ecològics i no hi confien, la qual cosa perjudica les empreses que realment estan fent un gran esforç.

A Catalunya, l’autoritat pública de control i certificació d’aliments ecològics, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), ja compta amb més de 2.000 empreses agràries inscrites, gairebé 100.000 hectàrees certificades, i més de 26.000 referències autoritzades per ser venudes com a productes ecològics. Estem parlant d'un sector que encara és incipient però que creix de forma constant, malgrat el cop dur de la crisi en el consum de les famílies. El CCPAE identifica diversos factors que expliquen l'auge del sector “bio”, i apunta que els més importants són dos: el factor econòmic i el factor de conscienciació personal, tant de qui produeix els aliments com de qui se'ls menja.

Segons aquest organisme, alhora que augmenta el nombre de persones consumidores que aposten pels aliments ecològics certificats, s’està produint un fenomen de fidelització envers aquests productes. La societat catalana vol consumir aliments de qualitat, propers, respectuosos amb el medi ambient i produïts de manera responsable. Tots aquests factors es reuneixen en un producte ecològic. 

Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció