La revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya
Núm. 14, Gener - març de 2014
Portada de l'informe publicat per l'ONU.
Un nou informe de l'ONU recomana recolzar l'agricultura camperola i l'agroecologia

El reconeixement internacional d’aquest model d’agricultura està creixent

Via Campesina, GRAIN i el Grup ETC han rebut amb entusiasme un nou informe de la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament. Es tracta d’un document que afirma que l'agricultura en països rics i pobres hauria d’allunyar-se dels monocultius per impulsar una major varietat de cultius, reduir l'ús de fertilitzants i fitosanitaris, donar més suport als agricultors a petita escala i enfocar més localment la producció i el consum d'aliments. En L’informe, publicat aquesta tardor, hi han participat fins a 60 experts internacionals.

 

L’informe assenyala que els mètodes industrials de monocultiu no estan garantint el proveïment d’aliments allà on són necessaris i, alhora, estan fent créixer el impactes ambientals. Via Campesina, GRAIN i el Grup ETC, que han participat en la redacció, aprofiten per remarcar que aquesta és la línia d'argumentació que han impulsat durant més de vint anys.

 

Segons aquestes organitzacions, ens els darrers anys s’ha estès el reconeixement internacional d’aquest tipus d’agricultura com la manera resoldre la crisi alimentària i la crisi climàtica, però això no s'ha traduït encara en accions reals en el terreny, on els pagesos s'enfronten a unes creixents marginació i opressió. Subratllen que cada vegada és major l'evidència que el sistema agroalimentari industrial no només no està podent alimentar el món, sinó que és responsable d'algunes de les crisis planetàries més apressants a nivell social i ambiental . "No podem resoldre la crisi climàtica sense confrontar al sistema agroalimentari industrial i a les corporacions que estan darrere d'aquest. Per contra, hem de recórrer a una agroecologia de base camperola", afirmen.

Hemeroteca
Què és .ambiental?
Subscripció
Contacte
Equip de redacció