We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

Ambientòlegs en lluita: de la plaça Sant Jaume a l’Homologació

Tot i el ressò mediàtic continuàvem sense respostes a les nostres reivindicacions i per això les accions van continuar. Els estudiants vam decidir interrompre indefinidament les classes i els professors de la Universitat Autònoma de Barcelona es van unir a les nostres accions, implicant-se així en la nostra causa. 

Vam traslladar les classes universitàries a la Plaça Sant Jaume on, amb cadires plegables i pissarra mòbil, el professor de Matemàtiques, en Carles Perelló, va impartir una classe magistral sobre la teoria de les catàstrofes i en Xavier Domènech, del Departament de Química, va explicar les causes i les reaccions químiques que es donaven en la contaminació atmosfèrica.

Les accions van donar el seu fruit perquè finalment, el 14 de març de 1994, mentre estàvem tots reunits en assemblea per acordar les noves accions que duríem a terme, ens van comunicar que s’homologarien els estudis i la notícia va ser rebuda amb molta alegria per part de tots. L’assemblea va continuar per decidir com ho celebraríem.

Molts recordem la gran festa a la discoteca “Urbe” de la Plaça Castella de Barcelona com una de les més memorables de l’època. D’aleshores ençà, es va instaurar la celebració en aquest dia de “Santa Florentina”, patrona de les Ciències Ambientals.

La formalització legal es va produir uns mesos després, en el Reial Decret 2.893-84 de 20 d’octubre de 1994 on s’aprovaven els estudis de la llicenciatura de Ciències Ambientals. Finalment, a un any d’acabar els estudis la primera promoció, tindríem un títol oficial i els llicenciats en Ciències Ambientals seríem una realitat! Un assoliment, sens dubte, dels estudiants, que ens vam fer protagonistes del procés i vam poder experimentar l’orgull de l’acció col·lectiva per assolir els reptes que ens havíem plantejat.

—Testimonis—

"L'homologació de la carrera era un repte que ens havíem marcat els estudiants de ciències ambientals, incipients aleshores. Però tot i ser pocs encara, vam aconseguir una mobilització col·lectiva molt important, amb un ressò mediàtic i la possibilitat d'expressar les nostres veus directament als responsables de l'administració pública central competent en aquell moment. Tot plegat ens va donar cohesió i una força que ens feia sentir encara més compromesos. La culminació, el moment més àlgid per a mi, el més gratificant després de tot l'esforç, i que vaig tenir el privilegi de viure en primera persona, va ser poder anunciar en assemblea que finalment ho havíem aconseguit, ens havien confirmat que ens homologaven la carrera. L'explosió de gratitud, felicitat, emoció... va ser total i col·lectiva. Un moment molt intens."

Anna Fuster, 2a promoció UAB