We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

Doctorands interdisciplinaris

Immediatament després de la homologació de la llicenciatura, es va crear el programa de doctorat per completar els estudis amb un tercer cicle dirigit a millorar les competències d’investigació i recerca científica. L’any 2001, el company Jordi Martínez va ser el primer ambientòleg a obtenir el Doctorat de Ciències Ambientals.

Un grup de professors de diferents departaments de la UAB ja va veure l’any 1992 la necessitat d’impulsar uns estudis multidisciplinars en Ciències Ambientals per primera vegada a Espanya. La llicenciatura en Ciències Ambientals va ser homologada com a carrera universitària el 1996, i immediatament es va crear el programa de doctorat, que completava l’oferta formativa amb uns estudis de tercer cicle dirigits a millorar les competències d’investigació i recerca científica de qualitat. El company Jordi Martínez va ser el primer ambientòleg a obtenir el Doctorat en Ciències Ambientals, defensant la seva tesi el 23 de novembre de 2001.

El principal valor afegit que van comportar els estudis de tercer cicle per als recents ambientòlegs era crear un pont entre la universitat, l’administració, les empreses i la societat en general per afavorir i promoure el diàleg social i la reflexió sobre el medi ambient i el territori. 

En el moment de la seva creació, les Ciències Ambientals no disposaven d’un Departament propi (cosa que malauradament segueix passant avui en dia), de manera que l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) va fer aquesta indispensable funció, i va aconseguir integrar en aquests estudis de tercer cicle les diverses disciplines que conformen el camp de la recerca en medi ambient.

El Doctorat es va conformar, i de fet segueix avui en dia, al voltant de diverses línies de recerca, entre les que cal destacar la sostenibilitat i la prevenció ambiental aplicada a sistemes industrials, urbans i agrícoles (incloent temes tan rellevants com l’ecodisseny o l’anàlisi del cicle de vida); l’eficiència energètica; el canvi climàtic; la biodiversitat i els serveis ecosistèmics;  la gestió de residus; la planificació territorial; l’avaluació ambiental; l’economia ecològica; la mobilitat sostenible; la contaminació atmosfèrica i la gestió de l’aigua.

A banda de les sortides professionals que ja s’estaven assolint, el Doctorat va permetre ampliar-les a altres camps com ara la direcció i desenvolupament de projectes R+D+I, la integració en grups de recerca del sector ambiental, el professorat universitari, l’emprenedoria en l’àmbit de la ciència i la tecnologia ambientals, la incorporació en organismes internacionals especialitzats en qüestions ambientals o la direcció tècnica d’ONG’s especialitzades en temàtica ambiental a escala internacional, entre d’altres. 

Pel que fa a les universitats on s’imparteix el Grau en Ciències Ambientals, a banda del cas de la UAB que ja s’ha comentat, actualment la Universitat de Girona també ofereix un programa de Doctorat en Medi Ambient, la Universitat de Barcelona disposa d’un programa de Doctorat en Ecologia, Ciències Ambientals i Fisiologia Vegetal i, per últim, la Universitat de Vic té una línia de recerca sobre biodiversitat, ecologia i Medi Ambient dins el programa de Doctorat en Ciències Experimentals i Tecnologies. 

Han passat els anys i, afortunadament, avui el medi ambient, per la seva naturalesa transversal, continua interessant a tots els àmbits de la societat i a tots els camps de coneixement.

—Testimonis—

“L'oportunitat de treballar en un tema totalment transdisciplinar com és l'avaluació de cicle de vida em permetia adonar-me de la importància i la idoneïtat de l'enfocament interdisciplinari als estudis; això era sobretot així en contrastar els coneixements amb d'altres joves doctorands estrangers durant les conferències internacionals, o les estades en centres de recerca durant l'estiu. La visió des de fora em va obrir els ulls a la sort d'haver crescut amb alguns professors de reputació internacional.”

Dr. Llorenç Milà i Canals, Cap del Secretariat de la Iniciativa del Cicle de Vida, Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient  (www.lifecycleinitiative.org)

“Sempre havia pensat que volia marxar fora a estudiar. Fer el projecte final a Norwich, als Estats Units, i quedar-me a fer el doctorat va ser una experiència genial. Em va facilitar després entrar en el món laboral.”

Meritxell Martell, 2a promoció UAB