We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

Gestació i naixement del COAMB (1996-2004)

Va arribar el moment de donar un altre pas endavant i, després d’una feina intensa de contacte amb tots els grups polítics del Parlament de Catalunya, finalment el 5 de juny de 2003 es va aprovar la llei de creació del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB).

Havia arribat el moment de donar un altre pas endavant! Es va constituir la Comissió Promotora del Col·legi (CPC), constituïda per un grup d’ambientòlegs i ambientòlogues il·lusionats amb la idea de dotar al col·lectiu d’una organització professional que aconseguís el reconeixement dels nous professionals del medi ambient. La CPC va treballar intensament per aconseguir que els diputats del Parlament aprovessin la llei de creació del Col·legi a Catalunya. Hi va haver contactes amb altres col·legis que ja existien, amb la Generalitat i, evidentment, amb tots els grups polítics del Parlament.

Després de molt temps de lluita, finalment el 5 de juny de 2003 (Dia Mundial del Medi Ambient, casualitats de la vida…) hi va haver la històrica sessió al Parlament de Catalunya en la que es va aprovar la Llei de creació del COAMB (Llei 12/2003, publicada al DOGC núm. 3914 de 30 de juny de 2003). A partir d’aquell dia, l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) tenia un any com a màxim per constituir-se com a comissió gestora i aprovar els Estatuts provisionals del COAMB. 

No hi havia temps per descansar! 365 dies passen molt ràpid, així que vam continuar amb la preparació dels Estatuts provisionals i tota la resta d’aspectes que calia tenir a punt abans de la constitució formal del COAMB.

Els ambientòlegs i ambientòlogues podíem exercir i estar representats per un col·legi professional propi, per tal d’aportar el nostre gra de sorra juntament amb tots els altres professionals que feia anys que treballaven pel medi ambient.

Però quan semblava que el més difícil havia passat, el destí ens tornava a posar obstacles al camí. El Col·legi d’Enginyers i el Col·legi de Biòlegs van impugnar la Llei de creació del COAMB, al·legant, entre d’altres aspectes, que nosaltres volíem ocupar un espai que ja estava cobert pels seus professionals i que, en tot cas, ens oferien integrar-nos als seus col·legis. La lluita es traslladava ara de l’àmbit polític a l’àmbit judicial, però afortunadament també va tenir un final feliç, i els seus recursos es van denegar. Els ambientòlegs/es podíem exercir i estar representats per un col·legi professional propi, per tal d’aportar el nostre gra de sorra juntament amb tots els altres professionals que feia anys que treballaven pel medi ambient, i sense els quals nosaltres ben possiblement no estaríem aquí.

La Llei de creació del COAMB determinava també que la Comissió Gestora s’havia de constituir en comissió d’habilitació amb la incorporació de representants de les universitats que impartien els estudis de Ciències Ambientals a Catalunya i persones expertes de reconegut prestigi en aquest camp. La funció de la comissió era habilitar els professionals sense títol que es trobaven en algun dels supòsits que s’establien a la disposició transitòria quarta de la llei i que sol·licitessin la incorporació al COAMB per participar en l’assemblea constituent.

Durant aquest període, la comissió habilitadora es va reunir tres vegades, valorant un total de 68 candidatures. Eren reunions maratonianes on calia revisar expedient per expedient, valorant mestratges, cursos de formació i l’experiència professional dels candidats. Finalment, es van habilitar un total de 47 persones (la majoria biòlegs i geògrafs), que a tots els efectes ja formaven part de la família dels ambientòlegs catalans.

Però faltava encara un aspecte important per tal que el nou col·legi fos l’entitat representativa del món de les Ciències Ambientals que tots desitjàvem. Feia uns anys que el centre d’estudis superiors IUSC (International University Study Center) de Barcelona oferia un programa d’estudis de Ciències Ambientals. Els seus alumnes finalitzaven la carrera anant l’últim any als Estats Units per, un cop finalitzada, homologar-la aquí. Ells també s’havien organitzat en una associació (APEMA: Associació d’antics alumnes del IUSC) i ja des de la primera trobada vam veure que ens entendríem perfectament. Finalment, tots ens vam unir en el comú objectiu d’integrar el COAMB i que fes l’aportació més gran possible en l’àmbit del medi ambient a Catalunya i, és clar, en la defensa dels interessos de tots els ambientòlegs/es del país.

Ara sí! Tot estava a punt i l’Assemblea constituent del COAMB va tenir lloc el dia 15 de maig de 2004 al Centre Flor de Maig de Cerdanyola, enmig del Parc Natural de Collserola. Més de 100 quasi-col·legiats es van trobar per donar el tret de sortida a aquest nou repte professional, que ara té ja gairebé 15 anys de vida. Va ser una jornada alegre, festiva i que, com no, va acabar amb un bon sopar de celebració.

Els primers passos del COAMB també estan plens d’aventures, esforç col·lectiu i anècdotes que potser algun dia es relataran amb més detall en la tercera edició del Temps era Temps. Pel record quedaran en molts de nosaltres termes com els mítics PATO (Plans d’Actuacions de Treballs per Objectius) i les trobades anuals reflexives de la Junta, que cada any fèiem en un lloc diferent i que ens van servir també per conèixer racons d’aquest país que encara no havíem visitat.

—Presentació del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya, juny de 2004—

—Testimonis—

“Formar part de la primera Junta del COAMB va ser, per mi, la primera oportunitat que vaig tenir i la primera vegada que em vaig sentir part d'un equip. Vam saber organitzar-nos i distribuir-nos la feina amb un objectiu comú. Si bé és cert que vam dedicar-hi bona part del nostre temps també és cert que vam aprendre molt. El Sergi va ser un president que ens va engrescar a tots. Encara guardo, amb orgull, el bolígraf serigrafiat que ens va regalar a tots els que vam formar part de la primera Junta.”

Anna Prat, 2a promoció UAB

"Del 1996 al 2003 tot era possible, tot estava per fer i entre totes ho vam fer. La Comissió Gestora del COAMB va ser un "think tank" 80% femení."

Virgínia Domingo, 2a promoció UAB

"A diferència dels altres col·legis érem novells, sense experiència, gens buròcrates… però teníem motivació, érem innovadors i avançàvem amb el cor ".

Ana Romero, 2a promoció UAB

“L’interès per la qualitat del medi, les ganes de trobar resposta pràctica a diferents aspectes de la seva gestió, l'educació ambiental... Aquella feina vocacional i heterodoxa que feia anys era la meva professió, ara ja tenia nom.”

Teresa Franquesa, habilitada COAMB


“Gran entusiasme! El COAMB va ser una vivència renovadora, plena de reptes intel·lectuals, morals i polítics... al costat d'una gent fantàstica!”

Eduard Ariza, president d’APEMA (Associació d’antics alumnes del IUSC) i membre de la 1a Junta del COAMB 2004-2006