We are apologize for the inconvenience but you need to download
more modern browser in order to be able to browse our page

Download Safari
Download Safari
Download Chrome
Download Chrome
Download Firefox
Download Firefox
Download IE 10+
Download IE 10+

La internacionalització: Erasmus i Mèxic

Les experiències d’estudiants en els últims cursos a Europa i a Llatinoamèrica van permetre la internacionalització dels nous ambientòlegs. Van conèixer de primera mà altres realitats universitàries i problemàtiques socioambientals diverses on aplicar els coneixements adquirits.

Com a títol propi, els primers estudiants de Ciències Ambientals no podien participar del programa Erasmus, però si que, a través del departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, alguns estudiants van poder fer estades en altres universitats on també es cursaven estudis similars. Així, dos estudiants de la UAB van poder estar un quadrimestre a la Universitat de Hertforshire (Anglaterra). Aquests contactes van permetre difondre la problemàtica dels estudiants de les universitats catalanes que no disposàvem d’estudis homologats a d’altres països, alhora que els estudiants van poder conèixer centres amb estudis de Ciències Ambientals més consolidats.

Més endavant, en el curs 1995-96, ja dins del programa Erasmus, els estudiants van poder anar a la Universitat de Groningen (Holanda), a la Universitat de Cardiff (Anglaterra) i a Lesbos (Grècia). En algunes d’aquestes universitats, com és el cas de Groningen, els estudiants es van sorprendre de l’enfocament pragmàtic dels estudis, ja que la universitat disposava de convenis amb empreses i ajuntaments per fer pràctiques i es feien molts treballs en grup.

Un any després, l’oportunitat d’una beca de recerca d’un estudiant en últim curs de la UAB, va obrir una via de relació i col·laboració molt estreta amb diverses universitats de Mèxic. Una vintena d’estudiants van realitzar els seus projectes de final de carrera a les universitats de Zacatecas, Morelia, Cuernavaca i fins i tot a la del Distrito Federal. Aquests projectes, fruit en molts casos de la ment inquieta d’aquests estudiants i de la seva voluntat de tirar-los endavant, van generar un treball interdisciplinar entre diferents departaments d’aquestes universitats i, finalment, es van acabar institucionalitzant les relacions entre aquestes universitats i la UAB.

—Testimonis—

“A la vall d’Atècuaro, a 20 km de Morèlia (Mèxic), vaig descobrir una comunitat rural ancorada en el temps, on el paisatge erosionat de les seves terres vermelles em va captivar des del primer instant”.

Marta Rubio, 2a promoció UAB

"Mèxic, una experiència vital única. Un laboratori de proves per aprendre a resoldre problemes, treballar en equip i valors com la solidaritat, el respecte i la creativitat."

Cristina Pena, 1a promoció UAB

"L’experiència a Morèlia (Mèxic) va ser vital i irrepetible, enriquidora a nivell personal i acadèmic. Aprenem que el compromís ambiental i social és també una lluita política valenta."

Sílvia Martín, 2a promoció UAB